Projecten in samenwerking met museum "De Locht"

 
   
  Op stap met Doortje en Sefke
 

Het onderwijsproject "Doortje en Sefke"

Een project met museum "De Locht" voor de leerlingen van groep 5


 

Met het project "Doortje en Sefke" heeft iedere leerkracht van groep 5 de middelen in handen om de geschiedenis van het papier te tillen. Aan de hand van Doortje komen de leerlingen in aanraking met dat deel van het verleden dat in groep 5 aan de orde wordt gesteld: het begrip "eeuw" en het dagelijks leven 100 jaar geleden.

"Op stap met Doortje en Sefke" is door Museum "De Locht" overgenomen van de Federatie Stichts Cultureel  Erfgoed" te Utrecht om een actief en kindvriendelijk project aan te kunnen bieden dat meer is dan "zomaar" een project. "Doortje en Sefke" geeft op een heel andere wijze invulling aan de lesstof van groep 5 waardoor de leerlingen er niet alleen plezier aan beleven, maar ook in staat zijn zich snel de lesstof eigen te maken. Door de activiteiten die door de school en het museum worden ondernomen, beklijft de informatie beter.

In voorbereidingslessen op school krijgen de kinderen het eerste deel van het verhaal te horen. Op deze wijze maken zij kennis met de familie van Doortje en Sefke en de dagelijkse gang van zaken bij hen thuis. De tijdsinvestering bedraagt 100 - 140 minuten.
Bij het bezoek aan het museum worden de verschillende aspecten uit het verhaal concreet: de leerlingen zien en gebruiken voorwerpen, die ook in het verhaal van Doortje en Sefke aan de orde komen. Het bezoek duurt 110 minuten. Tijdens het bezoek worden de leerlingen begeleid door 4 museummedewerkers.
In de verwerkingslessen op school horen de kinderen het tweede deel van het verhaal. Hierin gaan Doortje en Sefke naar school  en vindt Doortje een gulden op straat. Hoe het verhaal afloopt mogen de kinderen zelf bedenken. De verwerking op school duurt 90 - 160 minuten

"Op stap met Doortje en Sefke" geeft de kinderen uit groep 5 van de basisschool een beeld van het dagelijks leven rond 1910 in Noord_limburg. De volgende thema's komen aan bod: kleding, wonen, werken, huishouden, voeding, vervoer, school en spel.

Meer informatie onder info@delocht.nl

   
    We bouwen een huis

contactadres Museum De Locht, Koppertweg 5 5962 AL Melderslo. Vraag naar Adri Spronk.
www.delocht.nl
 

   
 
   

Een verslag van kinderen uit groep 5 van de Weisterbeekschool na het rondje "Doortje en Sefke"


Van: Annika en Sanne


Groep 5 is naar de locht geweest .(Hella Jacqueline)
We kregen een rondleiding .
Het ging allemaal over vroeger.
We mochten ook welleens iets doen wat ze vroeger ook deden.
Bevoordeeld:schrijven met een griffel en wassen en een petrolleumlamp aansteken.
De mensen konden ook heel goed rondlijden.
Ze legden goed uit Als ze een vraag hadden gaven ze ook een goed antwoord.
Nu word het thema sinterklaas.
En de locht is vroeger een boerderij geweest.
Je kunt er ook eten en drinken met je familie.
Moet je verglijken met de tijden van:vroeger en nu.